Google pripravil svoj DNS strežnik

Primož Resman

4. dec 2009 ob 14:33:02

Google si že nekaj časa želi pohitriti nalaganje in uporabo spletnih strani, na kar ciljajo tudi z nekaterimi že predstavljenimi projekti. Najbolj očiten je njihov brskalnik, Google Chrome, za razvoj katerega so se odločili, ker so menili, da drugi brskalniki ne zmorejo prikazovati Javascript vsebin (le-te so močno zastopana v Googlovih aplikacijah) dovolj hitro. Drug primer je bila najava novega spletnega protokola, SPDY, ki naj bi deloval ob protokolu HTTP ter omogočal hitrejše nalaganje spletnih strani. S pohitritvijo nalaganja strani v mislih so zdaj predstavili še tretjo rešitev, svoj javni strežnik DNS.

Prav DNS strežniki so tisti, ki našim brskalnikom povejo, na kateri IP naslov se morajo povezati, da bomo pri vpisu določenega spletnega naslova v brskalnik ugledali željeno stran. Večina uporabnikov se DNS strežnikov sploh ne zaveda, saj za prvo stopnjo poskrbijo tudi internetni ponudniki, nekateri uporabniki pa niso zadovoljni s privzetimi nastavitvami in zato posežejo po drugih DNS strežnikih, kamor spada tudi Googlov.

V svoji raziskavi so pri Googlu ugotovili, da nalaganje nekaterih kompleksnejših strani zahteva celo več vpogledov v DNS strežnike, kar še dodatno podaljša čas nalaganja spletne strani, to pa seveda ni po godu uporabnikom. Ker so bili pri Googlu mnenja, da tuje rešitve niso dovolj dobre, kot že nekajkrat v preteklosti, so se odločili postaviti svoj, javen DNS strežnik. Povedali so tudi, da bodo zbrane informacije, ki jih bodo dobili z vedno večjim krogom uporabnikov, delili z ostalimi ponudniki DNS strežnikov, s tem pa upajo na svetovno pohitritev spleta za vse uporabnike. Navodila za uporabo Googlovega DNS strežnika, ki uporablja IP naslova 8.8.8.8 ter 8.8.4.4, si lahko ogledate na strani projekta.

Če ne drugega si bo vsaj enostavno zapomniti naslov strežnika.