AMD hoče trg veznih čipovij zase

Primož Resman

3. dec 2009 ob 11:36:18

AMD se je dolgo hvalil, da je njihova največja prednost pred glavnim tekmecem, Intelom, prav raznolikost pri izbiri veznega čipovja. Čeprav je Intel, poleg svojih, podpiral tudi VIA-ina in SIS-ova čipovja, v časih procesorjev Core 2 pa tudi nVidiina, so bili prav ti trije igralci veliko močnejši pri izdelovanju veznih čipovij za AMD. A odkar je slednji kupil proizvajalca grafičnih kartic (in veznih čipovij, sicer nekoliko redkeje uporabljanih) ATI, so se močno osredotočili tudi na izdelavo lastnih veznih čipovij za svoje procesorje. S tem so pravzaprav dobili najmočnejšega in najboljšega zaveznika - samega sebe.

VIA, sploh pa SIS, že dolgo nista predstavila novotarij za AMD-jeve procesorje, VIA je npr. ostala še v časih DDR pomnilnika in Socket 939 procesorjev. nVidia je vseeno še vedno močno zastopana, s kar 43% tržnim deležem, a tudi njihova ponudba v zadnjih časih nekoliko šepa. to bi se znalo spremeniti po sporu z Intelom, a AMD-ju to ni po godu. Pravijo, da želijo, podobno kot Intel, postati edini proizvajalec veznih čipovij za vse svoje procesorje. To bodo že v prihodnjem letu dosegli na strežniškem trgu in trgu delovnih postaj, saj so že pred časom povedali, da bodo prekinili s podporo nVidiinim čipovjem. V prihodnosti želijo to doseči tudi v namiznih (in prenosnih) računalnikih, razlog za to pa navajajo večje prihodke pri vsakem prodanem sistemu. TO se v teh, finančno težjih, časih sliši logično, a obenem zna v prihodnosti zagotoviti tudi več dela za njihovega proizvodnega partnerja, GlobalFoundries.

Medtem ko so se pred nekaj leti, v časih do Pentiumov II in II ter v časih Socket A procesorjev, kupci komaj odločili za enega proizvajalca čipovij...