PayPal z uspešnim črnim petkom

Matej Huš

30. nov 2009 ob 01:01:34

Pretekli konec tedna je v ZDA pomenil začetek božično-novoletne nakupovalne mrzlice. Tradicionalno prvi dan besnega nakupovanja je petek, ki sledi zahvalnemu dnevu, in se imenuje črni petek. Ime je dobil v Filadelfiji leta 1965 zaradi izjemne gneče na ulicah, ki jo je povzročil.

Ebayev PayPal je bil tako pod hudo obremenitvijo ta petek, saj je ogromno transakcij izvrši kar prek interneta. V podjetju so navdušeno povedali, da so imeli kar 20 odstotkov več prometa kot lani, medtem ko točnih številk niso želeli razkriti. Tudi ostali e-prodajalci so objavili, da so letos prodali več kot lani. Ob tem vsi upajo, da se ne bo ponovil lanski scenarij, ko je nakupovalna aktivnost v zgodnjem decembru zaradi krize popolnoma zamrla.

PayPal pravi, da je bil uradni začetek nakupovalnega obdobja 16. november, ko so zabeležili 28 odstotkov več transakcij kot na povprečni ponedeljek. Na črni petek pa je bilo transakcij za 140 odstotkov več kot običajno. Tudi QVC beleži dobre rezultati - prodali so za 60 odstotkov več kot lani. In kaj je šlo najbolj za med? Nintendo Wii, Garmin nuvi 265WT GPS, Apple iPod touch 8 GB, Nikon D90 SLR in Canon Digital Rebel XSI 12MP Black Digital SLR.