Avtor Rickroll črva dobil službo

Primož Resman

29. nov 2009 ob 01:28:19

Ob novici, da je zaposlitev pri razvijalcu aplikacij (avstralski Mogeneration) za iPhone dobil Ashley Towns, avtor prvega črva za iPhone, so se zgrozile nekatere družbe, ki se ukvarjajo z elektronsko varnostjo. Ashley Towns je črva spisal bolj kot dokaz koncepta, nato pa je prerasel v Rickrollanje jailbreakanih iPhonov z nameščenim SSH klientom, ki je imel privzeto geslo. To je nato preraslo celo v zahtevanje odkupnine za odklep naprave ter krajo bančnih podatkov.

Čeprav je v elektronsko-varnostnem svetu običajno, da pisci virusov in črvov ter hekerji dobijo legalno službo prav pri družbah, ki se proti njim borijo (pisci antivirusnih programov in požarnih zidov), so tokrat prav ti hinavci. Pravijo, da je narobe, da je nekdo nagrajen za napačno početje, še posebej glasen pa je bil Graham Cluley, eden izmed članov razvijalske ekipe pri Sophosu, ki se ukvarja z razvojem antivirusnih programov. Povedal je, da je narobe, da Ashley svojih dejanj ne obžaluje (in je zanje celo nagrajen) ter da je tam zunaj še mnogo, verjetno boljših programerjev, ki ne bi spisali črva, da bi bili opaženi. Meni, da si prav ti programerji bolj zaslužijo delo, kot Ashley Towns, ki naj bi v kodo svojega črva napisal kar nekaj zanimivosti, ki niso znak dobrega programerja.

Predstavniki studia Mogeneration zaenkrat še niso komentirali poteze, v kateri so dobili novega člana razvijalske ekipe, niti niso povedali, na katerih projektih bo le-ta delal.