Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov

Primož Resman

22. nov 2009 ob 17:07:32

Raziskava o zanesljivosti prenosnikov, ki jo je izvedla neodvisna garancijska družba SquareTrade, je prinesla nekaj zanimivih rezultatov, med katerimi je bilo verjetno lepo število bralcev presenečenih nad slabo uvrstitvijo podjetja Lenovo, ki med drugim izdeluje prenosnike serije Thinkpad. Ti so pregovorno eni izmed vzdržljivejših običajnih prenosnikov, namenjeni predvsem poslovnežem in zahtevnim uporabnikom. Skozi čas se je na njih uveljavilo tudi nekaj posebnosti (Fn levo od tipke Ctrl, Touchpoint oz. nipl), mnogi pa se strinjajo, da so njihove tipkovnice merilo za celotno računalniško industrijo.

Predstavnik za javnost Lenova, Ray Gorman, je slab rezultat ubranil z napadom na raziskavo. Povedal je, da so vključili le 30.000 prenosnikov, kar ni dovolj velik vzorec za 142.5 milijonov prodanih prenosnikov v prejšnjem letu. Spotaknili so se tudi v izbiro primerkov, saj niso upoštevali demografskih značilnosti uporabnikov. Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se ga uporablja izključno v domači pisarni ter prenosnikom, ki ga uporablja študent na predavanjih, doma ter na poti.

Glede na vse garancijske zahtevke, ki jih letno dobi Lenovo za svoje prenosnike, Gorman pravi, da so ti trikrat manjši, kot je prikazano v študiji. Za zaključek je povedal še, da so računalniki v splošnem zelo zanesljivi, študija pa polna lukenj poleg napačne metodologije.

Morda pa Thinkpadi vseeno niso več to, kar so bili v časih IBMa...