Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Matej Kovačič

20. nov 2009 ob 09:47:42

Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa OpenShot.

Vendar pa ima omejenost prostora na namestitvenem CDju določene posledice. Tako so se odločili, da v naslednji različici Ubuntuja Gimp najbrž ne bo več privzeto nameščen, saj je ta program namenjen za profesionalce in se med splošnimi uporabniki redko uporablja, običajno urejanje fotografij pa je mogoče v programu F-spot. Bo pa seveda Gimp ostal v skladiščih ter bo v Programskem središču celo izpostavljen kot eden izmed uporabnih programov, ki se jih splača namestiti.

Prav tako bo Ubuntu 10.04 varčeval pri igrah, saj jih bo nameščenih nekoliko manj (verjetno pa bodo dodane tudi nekatere nove). Bodo pa zato dvem igram - šahu in sudokuju - dodali večigralski način preko ogrodja Telepathy.

Prva testna različica (alfa 1) Lucid Lynxa izide 10. decembra.