Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Primož Resman

17. nov 2009 ob 11:46:26

Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540 najpomembnejših ameriških politikov (100 senatorjev, 435 članov Predstavniškega doma ter 5 delegatov, ki nimajo volilne pravice) prikazala tudi njihove karikature, ki so se jim tresle glave (posledica tresenja telefona oz. frcanja glav), je bila zavrnjena prav zaradi teh karikatur. Čeprav so bile mišljene le kot nekoliko bolj zabaven nadomestek uradnih fotografij, so pri Applu menili, da škodujejo ugledu politikov. Po ogorčenju javnosti so svojo odločitev v odboru za potrditev aplikacij še enkrat dodobra predelali in se tokrat odločili, da bodo aplikacijo odobrili ter jo ponudili za 99 centov.

Svoje nestrinjanje s procesom potrjevanja aplikacij pri Applu je izrazil tudi Paul Kafasis, član razvijalskega studia Rouge Amoeba. Studio je izdelal aplikacijo Airfoil Speakers Touch, ki omogoča sprejemanje zvoka s kateregakoli računalnika, na katerem teče operacijski sistem Windows oz. OS X. Popravek, ki so ga poskušali izdati kar štiri mesece in bi popravil težave s povezovanjem, je Apple zavrnil, ker so uporabili njihove grafike za predstavljanje naprave in programa, iz katerega se predvaja zvok. Bizarni del te zgodbe je, da je različica pred popravkom vsebovala enake grafike in je bila potrjena ter ves čas naprodaj na App Store, Apple pa te grafike celo omogoča uporabljati razvijalcem znotraj svojega OS X.

Drugi popravek aplikacije namesto grafik vsebuje logotip Electronic Frontier Foundation, ki je povezava na razlago za to odločitev. Razvijalski studio Rouge Amoeba se je zaradi zapletov odločil prenehati razvijati novo programje za iPhone ter močno upočasniti razvoj popravkov za obstoječe aplikacije. Svoj čas bodo zdaj popolnoma posvetili razvoju programov za OS X.

Prekiniti razvoj za iPhone se je odločil tudi Joe Hewitt, razvijalec Facebook aplikacije za iPhone. Povedal je, da se razlog za to odločitev skriva izključno v Applovi politiki potrjevanja aplikacij. Razvoj omenjene aplikacije je bil predan drugemu razvijalcu, medtem ko se bo Hewitt, zaposlen pri Facebooku, osredotočil na druge mobilne naprave.

Android in Maemo vabita!