Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Jure Čuhalev

14. nov 2009 ob 21:23:27

Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu so tako program Windows 7 USB/DVD Tool začasno umaknili z interneta, težavo preiskali in orodje ponovno ponudili za prenos. Orodje je bilo pripravljeno s pomočjo zunanjih sodelavcev, a so pri Microsoftu prehitro pregledali vključeno izvorno kodo. Sicer spoštujejo takšne primere in upoštevajo omejitve morebiti vključene kode. Javnosti bodo zato v naslednjem tednu omogočili ogled in prenos izvorne kode ter izvršljivih datotek omenjenega programa.

Drugi pogled:
V zadnjih tednih so se na spletu namnožila ugibanja in špekulacije, da Microsoftov program Windows USB/DVD Tool, ki omogoča zapis instalacijskega medija s spleta prenesenega Windows na DVD ali USB, vsebuje tudi dele kode pod licenco GPLv2. Šlo naj bi za program CodePlex ImageMaster, ki je izdan pod licenco GPL. Microsoft je brž ukrepal, program umaknil s spletnih strani in napovedal preiskavo.

Microsoft je skrušeno priznal, da so obtožbe resnične. Kot pravijo, so v programu res odkrili dele sposojene kode, kar se je zgodilo povsem nevede. Program so namreč naročili pri zunanjem ponudniku, ki je takole grdo naplahtal, za kar v Redmondu priznavajo objektivno odgovornost, da pri reviziji kode tega niso odkrili že prej. Nadaljnja analiza vseh programov v Microsoft Store je pokazala, da gre za osamljeni primer. Prihodnji teden bodo izpolnili vse svoje dolžnosti in celotno izvorno kodo programa odprli za javnost.

In v katerem pogledu se vidite vi?