Programerja obtožena zaradi sodelovanja v Madoffovi prevari

Matej Huš

14. nov 2009 ob 02:39:46

Lanskega decembra je svet presenetila novica, da legendarni ameriški investitor Bernard Madoff, ki je bil od ustanovitve leta 1960 do decembra 2008 predsednik investicijske družbe Investment Securities LLC, ni nikakršen borzni čarodej, marveč zgolj zelo pokvarjen prevarant. Njegov sklad je namreč beležil visoke donose, a ne previsokih, dodatno verodostojnost pa je njegovemu imenu dajalo redko sprejemanje novih strank in vplačil. Do aretacije lanskega decembra ni nihče posumil, da Madoff v resnici vodi največjo Ponzijevo shemo. V resnici ni dosegal nadpovprečnih donosov, marveč je izgubil desetine milijard vlagateljskih dolarjev, zaradi česar je bil obsojen na 150 let zapora in 170 milijard dolarjev globe.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sedaj obtožilo še dva programerja, ki naj bi bila Madoffu pomagala voditi prevaro. Jerome O'Hara in George Perez sta bila zaposlena pri Madoffu od leta 1990 oz. 1991, njuna zadolžitev pa je bila razvijanje in vzdrževanje programske opreme, ki je podpirala investicije podjetja. To je namreč moralo v skladu z regulativo ameriškega SEC-a (njihov ekvivalent naše ATVP) redno poročati o vseh transakcijah z vrednostnimi papirji. Od leta 2004 do 2008 so ga pod drobnogled vzeli petkrat, vsakokrat pa so programi obtoženih programerjev izdelali dovolj lažnih računovodskih izkazov, da so preslepili nadzornike.

Naloge obtožencev naj bi bile tri:

Avtorja naj bi vedela, da se njuno programje uporablja za nelegalne namene, zaradi česar sta septembra 2006 Madoffu sporočila, da se ne gresta več. Ta je situacijo uredil s povišanjem plače za 25 odstotkov in bonusi v višini 60.000 dolarjev. Sedaj jima grozi kazen 30 let zapora in globa v višini 5 milijon dolarjev.