Youtube 'podpira' HTML5

Primož Resman

11. nov 2009 ob 09:27:41

Nativna podpora video in zvočnih posnetkov v standardu HTML5 brez dodatkov, kot je Adobe Flash, je že pred časom povzročila mnogo polemik. Težav s sprejemanjem enotnega kodeka za vsako izmed vsebin je bilo celo toliko, da so oznaki <video> in <audio> črtali iz zahtevane podpore, kar pomeni, da razvijalci podporo v brskalnike vključijo po želji. Za nativno podporo video in zvočnih posnetkov bi bila nedvomno največja zmaga, če bi standard podprla največja stran z videoposnetki na svetu, YouTube. S podporo bi verjetno zgledu sledile tudi druge videostrani, a so se pri YouTubeu zaenkrat odločili, da se bodo držali trenutno obstoječega Flash predvajalnika.

A v primeru da si lastite brskalnik, ki podpira <video> in <audio> oznaki ter si želite ogledati posnetke z YouTubea brez uporabe Adobe Flash, na pomoč priskoči podjetje NeoSmart Technologies. Izdelali so namreč vmesnik, v katerega enostavno vnesete URL posnetka z YouTube, vmesnik pa vam nato servira filmček v standardu HTML5. Fantje pri NeoSmart servirajo posnetke v MP4 formatu, ki jih omogoča YouTube za podporo Applovima iPod Touch in iPhone. Poleg vmesnika so pripravili skripto za uporabnike brskalnika Firefox z dodatkom GreaseMonkey, ki ob vsak posnetek na YouTubeu doda povezavo na HTML5 različico posnetka.

Še opozorilo: za pravilno delovanje vmesnika v Firefoxu boste potrebovali dekoder za MP4 datoteke. Zaradi težav pri licenciranju ga, kljub podpori standardu HTML5, Mozilla ni priložila k brskalniku.