Izšel AbiWord 2.8

Matej Kovačič

30. okt 2009 ob 10:24:03

AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano tiskanje (ter močno izboljšan izvoz v Postscript in PDF format), itd. Na voljo so tudi dodatki, s katerimi lahko uvažamo različne (starejše) datotečne formate, upoarbimo tezaver, itd.

Med večjimi novostmi je tudi podpora za sodelovanje pri hkratnem urejanju dokumentov s strani več oseb (AbiWord pri tem uporablja Telepathy platformo), na voljo pa je tudi posebna spletna stran, ki omogoča shranjevanje in deljenje dokumentov.

Mimogrede, AbiWord omogoča tudi delo iz ukazne vrstice, kar pomeni, da ga lahko uporabimo tudi na strežnikih, npr. za pretvarjanje dokumentov iz enega v drug format, omogoča pa tudi urejanje PDF datotek (žal ne brez izgube oblike).

AbiWord je brezplačno na voljo za platforme Linux, Windows, QNX, FreeBSD in Solaris, na Mac različico pa bo verjetno potrebno še nekoliko počakati. Na voljo je tudi mobilna različica za Windows sisteme, ki jo lahko zaženete in uporabljate kar iz USB ključa. AbiWord je preveden v številne jezike, med drugim tudi v slovenščino.