Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Urban Škudnik

21. okt 2009 ob 00:26:43

Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le z Mac-i.

Naslednji na seznamu je Macbook - slednji je še vedno iz plastike, a se sedaj ponaša z ohišjem iz enega dela (Unibody), večjih specifikacijskih razlik pa ni.

Kljub temu, da je Apple že pred časom nehal k svojim dražjim modelom računalnikov prilagati daljince in so slednji sedaj na voljo le proti plačilu, pa slednji do pred kratkim nikakor niso sovpadali z novim izgledom Mac-ov. Tako je novi Remote sedaj narejen iz aluminija in se ponaša z zaobljenim ohišjem, kar ga naredi nadvse podobnega iPod Nano-tom.


Po dolgem času je Apple osvežil tudi najšibkejše člane Apple-ove družine izdelkov - Mini-je. Poleg zvišanja hitrosti procesorja in spomina, je najbolj presenetljivo to, da je sedaj možno kupiti tudi Mini kot server, na katerega je nameščen Snow Leopard Server in ki se namest z optično enoto ponaša z dodatnim 500 GB diskom. Za domače uporabnike, se razume.

Posodobitvi niso ušli niti iMac-i, ki se sedaj ponašajo z 21,5 (resolucija 1920x1080 pikslov) in 27 inčnimi (resolucija 2560x1440 pikslov) zasloni z LED osvetlitvijo, ki se sedaj ponašajo z dvojedrnimi procesorji z 3.06 GHz ali 3.33 Ghz (opcijsko so na voljo tudi štirijedrniki) z GeForce 9400M ali ATI Radeon 4670 grafično kartico. Manjši iMac vas bo na drugi stani luže stal 1199 dolarjev, njegov večji bratec pa 1699 dolarjev. Kot se za takšno ceno spodobi, pride z vsakim modelom tudi Apple-ova brezžična tipkovnica in nova Magic Mouse miška.