Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Primož Resman

6. okt 2009 ob 00:17:51

AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z zanimivimi rezultati. Symbian glede na statistiko ni več vodilni operacijski sistem, saj ga je prehitel iPhone OS. Slednji je pridobil 7 odstotnih točk ter ima sedaj 40% tržni delež, medtem ko je Symbian padel s 43% na 34%. Dve odstotni točki je izgubil tudi RIM OS, ki ga poznajo uporabniki Blackberryjev, in ima sedaj 8% tržni delež, z le eno odstotno točko pa za njim zaostaja Android, ki je skočil s februarskega dvo-odstotnega tržnega deleža. Praktično mrtvi Palm OS ima le še 1% tržni delež, medtem ko sta novi Palmov operacijski sistem, webOS, in Windows Mobile izenačena s 4% tržnim deležem. Slednji je, podobno kot Symbian in RIM OS izgubil tržni delež (padel je s 7%), webOS pa februarja sploh še ni obstajal.

Absolutne številke so verjetno mnogo bolj v prid Symbianu ter verjetno staremu mačku Windows Mobile, a dejstvo je, da so iPhone OS, Android in webOS na pohodu. To potrjuje tudi lestvica najpogostejših telefonov, kjer je prvi iPhone, drugi HTCjev Dream (poznan tudi kot T-Mobile G1), triumf novincev pa je zmotila Nokia, saj se je dobra stara N70 uvrstila na tretje mesto, pred palm Pre.