Kartica Fermi zgolj nedelujoča maketa

Primož Resman

3. okt 2009 ob 19:50:33

Pred dvema dnevoma predstavljene nVidiine kartice prihodnje generacije v preobleki Tesla so se izkazale za slabe modele. Dvoma v (ne)resničnost kartic ni, saj so dokazi za to neizpodbitni in popolnoma očitni.

Če začnemo na delu, kjer se ponavadi nahaja napajalno vezje, vidimo, da tako 8 kot 6-pinski priključek nista povezana nikamor. Poleg 6-pinskega priključka so sicer blazinice za prispajkanje 8-pinskega priključka, a je dejanski priključek postavljen drugam. Skozi luknjo pod 6-pinskim priključkom se vidi tudi nekaj belega, kar nakazuje, da je sicer črn priključek na tiskanino prilepljen. Obenem sta poleg blazinic za 8-pinski priključek še dve, ki bi bili lahko na daljši tiskanini namenjeni drugemu, 6-pinskemu priključku. Da je bila tiskanina na hitro skrajšana nakazujejo tudi deli nalepk, ki segajo popolnoma do roba. Deli nalepk, skupaj z ROHS nalepko, pomenijo, da so uporabili eno izmed tiskanin, ki se uporabljajo za kartice v proizvodnji, saj prototipni primerki teh nalepk nimajo.

Zanimanje je vzbujal tudi pokrov na zadnji strani tiskanine, ki se uporablja za hlajenje pomnilniških čipov oz. (v primeru Radeon HD 5870) zaradi kozmetičnih razlogov. Slednji je deloma blokiral uporabo drugega SLI prsta, zaradi česar bi bila njegova vključitev na PCB nekoliko nelogična. Do najbolj zanimivih cvetk je prišlo pri I/O ščitu. Le-ta je ponavadi na tiskanino pritrjen z dvema vijakoma in s pomočjo DVI priključkov, v nekaterih primerih pa tudi z majhnim vijakom na ohišje hladilnika (7900 GTX/GTO). Pri nVidii so uporabili tri velike vijake s stožčasto glavo, ki se zato niso lepo prilegali ščitu, kot je to navada. Popolnoma nelogično je tudi blokiranje ventilacijskih rež v drugem nadstropju ščita, ki je ponavadi uporabljen za ventilacijo pri debelejših hladilnikih. Celotno zbirko dokazov si lahko ogledate v izvorni novici.

Obup v San Joseju?