Ameriško sodišče odredilo zaprtje GMail računa nedolžnega uporabnika

Matej Kovačič

27. sep 2009 ob 15:36:11

Uslužbenci ameriške banke iz Wyominga, Rocky Mountain Bank, so 12. avgusta letos pomotoma poslali imena, naslove, SSN številke ter podatke o dolgovih svojih 1300 strank na nek GMail poštni naslov. Ko so v banki odkrili napako, so prejemniku poslali sporočilo, v katerem so ga prosili, naj datoteko uniči in je ne odpre. Odgovora ni bilo, zato so se obrnili na Google s prošnjo, naj jim razkrije identiteto lastnika e-poštnega računa.

Google je na to odvrnil, da za kaj takega potrebujejo sodno odredbo. Zato so pri banki sodišče zaprosili za odredbo s katero bi sodišče Googlu naložilo razkritje identitete lastnika računa ter deaktivacijo njegovega (ali njenega) računa. Pri tem so celo hoteli, da primer ostane tajen, čemur pa sodišče ni ugodilo.

Kljub temu, da je šlo za očitno napako banke in da lastnik računa, kamor so bili pomotoma poslani podatki ni storil ničesar spornega (pravzaprav sploh ničesar), pa je sodnik James Ware iz okrožnega sodišča v Kaliforniji presodil, da mora Google razkriti identiteto lastnika računa in ta račun tudi zapreti.

Podobno kot v finančni krizi za napake bank očitno tudi tokrat odgovarjajo drugi...