Izšel Android 1.6 SDK

Primož Resman

18. sep 2009 ob 11:24:35

Širše javnosti izid razvojnega kita verjetno ne bo zanimal, a so zato zanimive novosti, ki jih je le-ta razkril. Android 1.6, s kodnim imenom poimenovan Donut, prinaša kar nekaj sprememb, pohitritev in novosti. Operacijski sistem bo tako dobil podporo CDMA omrežjem in bo omogočil prodajo aparatov v državah, kjer GSM oddajniki niso v uporabi. Googlovi programerji so vgradili tudi Quick Search Box, ki sočasno z vpisovanjem iskalnega niza išče po vsebini na telefonu (v aplikacijah, med kontakti, itd.) in po internetu hkrati. Po novem so podprti glasovni ukazi (npr. za klice kontaktov), v drugo smer pa je vgrajen API, ki besedilo uglasi in omogoča tudi prevajanje iz enega jezika v drugega s pravilnim naglaševanjem prevodov.

Delovanje fotoaparata je zdaj hitrejše, saj zdaj sliko zajame 39% hitreje ter med dvema posnetkoma potrebuje 28% manj časa, v primerjavi z Androidom 1.5, obenem pa je izbira video načina mogoča kar z domačega zaslona fotoaparata (prej je bila opcija skrita v nastavitvah). Nova je podpora virtualnim zasebnim omrežjem (VPN) s podporo protokolom L2TP/IPSEC, L2TP, in PPTP. Mnogi se bodo razveselili vključitve nove aplikacije oz. posebnega upravljalnika opravil, ki ob vsaki zagnani aplikaciji pokaže tudi njeno porabo energije, kar omogoča enostavno zapiranje požeruhov in varčevanje z baterijo. Bodoči kupci HTC Tattooja bodo veseli, da Krof podpira tudi različne ločljivosti zaslonov, ki so do sedaj povzročale težave nekaterim aplikacijam.

Datum izida novejše različice sistema še ni podan, a Google pravi, da naj razvijalci svoje aplikacije popravijo oz. dopolnijo pred izidom, ki bi se lahko zgodil že zgodaj v oktobru. Po drugi strani je jasno, da je Google pri izbiri kodnih imen Androida zelo sladkosned, saj bosta naslednja izida poimenovana Éclair in Flan, ter sledi abecedi. Več pa v izvorni novici.