Sodišče Evropskih skupnosti dovolilo državni monopol nad športnimi stavami

Matej Huš

9. sep 2009 ob 07:33:39

Sodišče Evropskih skupnosti je danes v postopku odločanja o predhodnem vprašanju odločilo, da določba 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti o svobodi opravljanja storitev državam članicam ne prepoveduje omejevanja opravljanja iger na srečo preko spleta oz. spletnega dostopa iz državnega ozemlja, kar določa portugalski zakon o državnem monopolu na področju iger na srečo in stavnicah. To pomeni, da lahko posamezne države članice EU od ponudnikov dostopa do interneta zahtevajo prepoved dostopa uporabnikov do spletnih stavnic, če obstaja nevarnost kaznivih dejanj.

V postopku pred sodiščem sta si nasproti stala portugalska državna loterija Jogos Santa Casa ter Bwin in portugalska nogometna liga. Bwin in portugalska nogometna zveza sta namreč sklenila sponzorsko pogodbo, ki je vključevala reklamiranje Bwina na stadionih in internetnih straneh lige, zaradi česar ju je Santa Casa, ki ima na Portugalskem monopol nad igrami na srečo in stavnicami, kaznovala z vsakega po 75.000 evri. Slednja sta se nato pritožila na sodišče, ki pa je postavilo Sodišču Evropskih skupnosti vprašanje o dopustnosti tovrstnih omejitev opravljanja storitev po evropskem pravu. To je v odgovoru zapisalo, da evropski pravni red (člen 49. PES) državam članicam ne prepoveduje prepovedi opravljanja iger na srečo preko spleta podjetjem, kakršno je Bwin, ki so sicer ustanovljena v drugi državi članici in na njenem ozemlju zakonito opravljajo tovrstno dejavnost.

Na evropski trg spletnih iger na srečo naj bi se letos zlilo 6,4 milijarde evrov, od tega odpade kar poltretja milijarda na športne stave. Evropske državne loterije so odločitev sodišča že pozdravile, medtem ko Bwin pravi, da je žalostno, da sodišče ni ugotovilo, da se lahko komercialni ponudniki stav prek interneta z enako vnemo in sredstvi borijo proti zlorabam in kriminalu kot državne institucije, medtem ko bo prepoved le vzpodbudila rast črnega trga. Delnice podjetja Bwin so danes po objavi razsodbe izgubile skoraj deset odstotkov.

Kot pišejo Finance, so se v slovenski Športni loteriji odzvali z besedami: Odločitev sodišča, da države članice same odločajo, kako se bodo urejale spletne igre na srečo, je bila glede na zadnja dogajanja na tem področju bolj ali manj pričakovana. Kaj konkretno to pomeni za Športno loterijo in druge subjekte v Republiki Sloveniji, bo pokazal čas. Zagotovo pa bo v veliki meri odvisno tudi od ukrepov tistih subjektov, ki so pristojni za nadzor nad področjem prirejanja iger na srečo.

Probleme je imel Bwin tudi v Sloveniji, saj je Urad Republike Slovenije za prirejanje iger na srečo septembra 2006 od ponudnikov interneta pri nas zahteval blokado dostopa do strani Bwin. Podjetje Bwin je nato na T-2, RTV Slovenije in državo Slovenijo naslovilo tožbo, ker so jim onemogočali prosti pretok storitev in tako oškodovali. Bwin je svoje strani potem elegantno preselil na malenkostno drugačno domeno, saj je Urad v svoji zahtevi terjal blokado točno določenega naslova.