Osem tisočakov za 67 terabajtov

Matej Huš

4. sep 2009 ob 14:53:30

Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne energije. Diski trošijo energijo s petvoltno napetostjo, medtem ko so napajalniki bolje pripravljeni na velike tokove na dvanajstvoltnih priključkih, zato so uporabili dva navadna ATX-napajalnika. Drugi problem so vibracije, ki jih takšna armada diskov povzroča, zaradi česar so jih posadili v gumijaste rokave, celotno stranico nad diski pa obdali s peno.

Še beseda o programski opremi. Ta je odprtokodna, saj je prva misel skrbnikov Backblaza nižanje stroškov. Poganja ga Debian 4 Linux, diski pa uporabljajo datotečni sistem JFS. Za varnost podatkov je poskrbljeno z aplikacijo mdadm, ki uvaja RAID6, tako da morajo hkrati odpovedati trije diski od petnajstih, da bi prišlo do izgube podatkov. Dostop do podatkov poteka izključno prek HTTPS.

Tako pripravljene kište podatkov so le osnovni sestavni deli, iz katerih je potem zgrajeno celotno skladišče podatkov. Programska oprema na višjem nivoju skrbi za enkripcijo podatkov, podvajanje, indeksiranje, ukvarjanje z odpovedmi strežnikov (ki se redundanci RAID6 navkljub dogajajo) itn.