Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Primož Resman

4. sep 2009 ob 07:33:01

Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko spreminjajo in tako ustvarjajo senčenje. Že v začetku leta je Sony predstavil upogibljiv OLED zaslon, medtem ko so japonski raziskovalci iz centra RIKEN pred le nekaj dnevi povedali, da jim je uspel preboj pri tiskanju OLED zaslonov. Le-ti zahtevajo zelo čiste in gladke nanose materiala, ki jih do sedaj ni bilo mogoče doseči s tiskanjem. Po besedah raziskovalcev bo tiskanje OLED zaslonov v prihodnosti stalo približno enako, kot tiskanje časopisov na papir.

Bomo čez nekaj let hodili po ulici z revijo v roki, v kateri se bodo predvajale video reklame in ki bodo popolnoma odporne na dež?