Američani preživljajo večere na spletu, Evropejci manj

Matej Huš

2. sep 2009 ob 12:25:43

Parabol, takšnih in drugačnih, o razlikah med Evropejci in Američani kar mrgoli. Večinoma so reči podobne, a drugače zapakirane. Oziroma kot pravi Vincent Vega v Šundu:

It's the little differences. I mean, they got the same shit over there that we got here, but it's just – it's just there it's a little different.
Večerna raba interneta je očitno še v vrsti majhnih razlik med kontinentoma. Podatki, ki so jih od 65 ponudnikov dostopa do interneta v ZDA in Evropi zbrali v Arbor Networks, kažejo zanimive razlike v večernih aktivnostih. Uporaba interneta v Evropi doseže svoj vrhunec okrog sedmih zvečer po lokalnem času, nato pa se hitro zmanjša. V Ameriki, nasprotno, uporaba internetne infrastrukture raste vse do enajstih zvečer, ko se začne počasi umirjati. Prva misel, da je za to razliko kriva uporaba odjemalcev za P2P, se izkaže za zmotno, saj podrobnejša analiza odkriva, da so ravni prenosov P2P bolj ali manj konstantne ves dan.

Raziskovalci ponujajo drugo razlago. Očitno Američani svoj večerni prosti čas raje preživljajo na spletu, kjer igrajo spletne igre, brskajo po straneh, gledajo TV-oddaje in filme na zahtevo ipd. Nadalje avtorji špekulirajo, ali to nemara pomeni, da je kakovost življenja v Evropi višja, saj ta čas raje namenijo za socialne stike, jejo bolje, manj uporabljajo internet zvečer in ponoči itn. Druga, prav tako verjetna razlaga, opozarja na široko razširjenost storitev, ki nudijo video na zahtevo v ZDA, medtem ko smo Evropejci tu še daleč zadaj - in gledamo, kar servirajo lokalne televizijske postaje. Resnica pa verjetno leži med obema ekstremoma.