LRO pošilja slike z Lune s 100 Mbps

Matej Huš

21. avg 2009 ob 19:02:34

Robot LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki ga je NASA na Luno poslala 18. junija letos, od začetka julija pridno obletava prašno površino Meseca in na Zemljo pošilja raznorazne posnetke in druge podatke. In tega je kar precej, piše NetworkWorld. S pomočjo dobrih 33 centimetrov dolgega ojačevalnika TWTA (Traveling Wave Tube Amplifier) lahko namreč na Zemljo pošlje ogromne količine podatkov - okrog 461 gigabajtov na dan, kar preračunano pomeni v povprečju 5,46 Mbps, maksimalne hitrosti pa dosegajo 100 Mbps.

TWTA za to misijo je v sodelovanju z NASO zgradilo podjetje L-3 Communications Electron Technologies. Sestoji iz katode v vakuumski cevi, ki ojačuje mikrovalovne signale, in je boljša od klasičnega tranzistorskega ojačevalca za pošiljanje velike količine podatkov na dolge razdalje. Uporaba tega ojačevalnika se kaže tudi v povečanju prenosa podatkov s satelitov, izboljšani vremenske napovedi in opazovanje spreminjanja podnebja, v prihodnosti pa bi ga lahko uporabljali tudi v kontroli zračnega prometa čezoceanskih letov, sledenju ladij na odprtem morju, dodaja NASA. Podobne, a manj zmogljive TWTA-je so že uporabili pri misijah Kepler in Cassini

Če ima Luna hitrejšo internetno povezavo od vašega bivališča, se lahko tolažite z dejstvom, da ima vsaj sekundo slabši ping.