Aplikacije Pinch Media za iPhone vohunijo

Matej Huš

19. avg 2009 ob 20:26:49

Prejšnji teden se je na spletu bliskovito razširila vest, da operacijski sistem WebOS, ki teče na Palmovih dlančnikih Pre, zbira podatke o geografski lokaciji in uporabniških navadah lastnikov. Kdor je podrobno prebral licenčno pogodbo ob namestitvi (EULA), je to vedel, vseeno pa je občutek, da vas Palm lahko ves čas nadzoruje, neprijeten.

Danes pa je završalo med lastniki iPhonov, saj so podobne aplikacije tudi v njihovem svetu. Odkrili so, da kopica aplikacij vsebuje knjižice podjetja Pinch Media, ki prav tako zbirajo podatke o vašem trenutnem položaju in jih posredujejo avtorjem. Ker je vse skupaj odobrena aplikacija, tega seveda ne more početi skrivoma, tako da pred prvim javljanjem uporabnika pozove, naj dovoli uporabo svoje lokacije. Če odkloni, bo isto vprašanje sledilo čez minuto in tako naprej, dokler se uporabnik končno ne vda.

Kot kaže, se v lokalni podatkovni bazi SQLlite zbirajo sledeči podatki: ID in model telefona, verzija OS, verzija aplikacije, podatek, ali je telefon odklenjen, začetek in zaključek uporabe aplikacije, geografska širina in dolžina, spol in rojstni datum, če sta prisotna. In ko se iPhone poveže v splet, ti podatki romajo k Pinch Media. Klik!