Srdit boj za domeno .eco

Matej Huš

10. avg 2009 ob 08:24:47

Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti klimatskim spremembam. Dodaja, da so že sklenili dogovore s podporniki, kot sta Sierra Club in Alliance for Climate Protection, da jim bodo namenili 57 odstotkov vseh prihodkov od prodaje domen.

Big Room, ki ima za seboj WWF International in Green Cross, želi prav tako kaj zaslužiti s prodajo domen in zbrana sredstva nameniti ustreznim organizacijam, a ne želijo popolne razprodaje domene. Njihova vizija je, da bi dobila domeno .eco le podjetja, ki bi se držala določenih standardov in delovala dovolj zeleno. Tako bi imela domena .eco svojo težo, na teh straneh pa bi podjetja lahko objavljala svoje informacije o prizadevanjih za varovanje okolja. Preveč strogi vsekakor ne bodo smeli biti, saj v nasprotnem primeru ne bodo imeli nobenega odjemalca.