Britanija namerava zagnati projekt nadzora slabih družin

Matej Kovačič

6. avg 2009 ob 10:08:46

V Britaniji, deželi Georgea Orwella in njegovega Velikega Brata te dni potekajo razprave o vladnem projektu za nadzor problematičnih družin.

Minister za družino Ed Balls je namreč razkril 400 milijonov funtov težke načrte, po katerih naj bi uvedli poseben nadzor nad 20.000 problematičnimi družinami. S projektom naj bi zagotovili, da bi otroci redno hodili v šolo in pisali domače naloge, šli spat ob doglednem času in jedli ustrezne obroke. Država naj bi najela miselno policijo,* pardon, zasebne varnostnike, ki bodo opravljali preverjanja na domu, najbolj problematične družine pa bodo preselili v sobo 101 Ministrstva za ljubezen,* pardon, posebna stanovanja, ki bodo pod 24-urnim nadzorom.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v domove slabih staršev namestili telekrane,* pardon, videonadzorne kamere, po preverjanju drugih pa so te trditve nekoliko pretirane - problematične družine naj bi le preselili v 24-ur nadzorovana stanovanja.

Projekt so pravzaprav pilotno izvedli že v približno 2000 družinah, sedaj pa naj bi ga v dveh letih razširili še na 20.000 problematičnih družin. Kljub vsemu je notranji minister vlade v senci Chris Grayling mnenja, da so predlagani ukrepi prepozni in premalo radikalni.

Po risanki pa brž spat!

* Za razumevanje vseh omenjenih izrazov priporočamo branje knjige 1984 Georgea Orwella.