TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

Primož Resman

1. avg 2009 ob 21:26:06

Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

Zanimivo je, da TMSCju kar 35 % vsega zaslužka prinaša izdelava čipov v 150 nm oz. celo starejših proizvodnih procesih. Na drugo mesto se je zavihtel 65/55 nm proces z 28 %, močna pa sta tudi 90 nm (23 %) in 110/130 nm (13 %) proizvodna procesa. Zelo radi govorimo o vedno manjših procesih, a količina na njih izdelanih čipov je majhna. 45 oz. 40 nm proizvodni proces je tako komaj v tej četrtini presegel mejo 1 % celotnega zaslužka TSMCja. To gre morda tudi na račun precej višje zanesljivosti 40 nm proizvodnega procesa, na katerem je zdaj delujočih že 60 % vseh čipov, v primerjavi z okrog 25 % iz začetka leta.

Vsekakor bo to še zanimiva bitka.