Nevarnosti oblačnega računalništva

Matej Kovačič

31. jul 2009 ob 16:07:24

Kot za New York Times piše Jonathan Zittrain, se z uporabo oblakov uporabniki izpostavljamo številnim nevarnostim, ki jih prej nismo poznali.

Zittrain navaja nekaj težav, na katere bi morali biti pozorni uporabniki oblakov, preden se odločijo svoje podatke zaupati zunanjemu ponudniku.

Prvo nevarnost seveda predstavlja možnost, da ponudnik storitve propade ali samovoljno poseže v podatke uporabnikov. Znan je že primer, ko je v podatke, shranjene na napravi uporabnika, brez njegove vednosti posegel Amazon (v primeru bralnika Kindle), pred časom pa je tudi Youtube na podlagi zahtev založnikov odstranjeval "zasebne" video posnetke uporabnikov, ki so kršili avtorske pravice. Vse to kaže, da možnosti za odstrajevanje vsebin mimo volje uporabnikov vsekakor obstajajo.

Resno nevarnost predstavlja tudi vdor v oblak - pred kratkim je recimo neznani heker vdrl v osebi e-naslov Twitterjevega uslužbenca, pridobil njegovo Google geslo ter s tem dostop do številnih (tudi zaupnih) dokumentov podjetja Twitter shranjenih v oblaku.

Problem je tudi zasebnost. Po Patriot Actu imajo namreč podatki v oblakih v ZDA nižjo stopnjo pravne zaščite, kot podatki v napravah pod neposredno kontrolo uporabnikov. Vrhovno sodišče ZDA je leta 1961 v primeru Chapman v. United States (365 U.S. 610) presodilo, da je policijska preiskava hiše brez sodne odredbe in le ob soglasju lastnika - ter brez soglasja najemnika - nezakonita, vendar pa za podatke v oblaku ta merila (še?) ne veljajo.

FBI-jev interni nadzor je pokazal, da je pri tovrstnih dostopih do podatkov (s pomočjo tim. National Security Letters) v preteklosti že prihajalo do številnih zlorab, zato skrb nikakor ni odveč.

Vprašanje pa je tudi, ali je uporaba oblakov na dolgi rok optimalna, saj gre pri tem pravzaprav za priklepanje na enega ponudnika (ang. vendor lock-in) ter ustvarjanje monopolov in zmanjševanje konkurenčnosti.

Vsekakor gre za zanimivo razmišljanje, ki bi si ga morali prebrati vsi, ki v pretežni meri uporabljajo oblačne storitve.

Danes bo sončno.