Dropbox spremenil pogoje uporabe, opozoril na izročanje podatkov FBI po odredbi

Matej Huš

20. apr 2011 ob 09:55:01

Priljubljena storitev za hranjenje podatkov v oblaku Dropbox je spremenila pogoje uporabe, v katere so zapisali, da bodo na zahtevo organov pregona posredovali vsebino svojih uporabnikov. Vsebina je na Dropboxovih strežnikih sicer šifrirana, a jo bodo dešifrirali in posredovali, če bodo prejeli odredbo.

To ni nič nenavadnega, saj na primer tudi Gmail in Amazon delujeta tako. Pohvalno pa je, da je Dropbox uporabnike eksplicitno opozoril na to zakonsko zahtevo. V razlagi spremembe so dodali, da bodo postopali v skladu z Electronic Communications Privacy Act, tako da neupravičeno odtekanje podatkov ne bo mogoče. Hkrati so zagotovili, da bodo zahtevali odredbo sodišča in ne zgolj neformalnega zahtevka policije.

Rešitev je seveda zelo preprosta. Če podatke šifrirate sami pred prenosom v oblak, najlaže kar z uporabo TrueCrypta, se nihče ne bo mogel z njimi nič pomagati. Res jih Dropbox šifrira še enkrat in drugo plast šifriranja odstrani na zahtevo, a podatki bodo za vse razen vas še vedno množica nesmiselnih bitov.