Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Urban Škudnik

8. jul 2009 ob 13:47:22

Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta 2010.

Chrome OS naj bi tekel tako na x86 kot tudi ARM procesorjih, na netbookih, ki bodo uporabljali Chrome OS pa bo nameščeno le Linux jedro, na katerem bi naj tekel na novo razvit okenski sistem, ob zagonu pa naj bi se uporabniki že znašli v samem Chrome-u. Google bi si naj za to priložnost vzel tudi nekaj časa in na novo zasnoval varnostno arhitekturo sistema, kar se bo izkazalo za zelo pomembno, če bo celoten sistem res temeljil izključno na brskalniku. Programska koda Chrome OS-a bo odprta in objavljena na internetu, kot je že sedaj za sam Chrome.

Ali lahko spletne aplikacije res ponudijo uporabnikom, ki so neprestano na poti in želijo vedno in povsod dostopati do svoje elektronske pošte in koledarja to, kar dobijo na namizju, bo seveda pokazal čas, vsekakor pa bo to pošteno zaostrilo borbo za tržišče tako za Windows, kot tudi za OSX in Linux. Predvsem slednji bi morda lahko zašel v težave, saj so do sedaj proizvajalci nameščali na netbook-e ali katero izmed distribucij Linux-a ali pa Windows XP, in če imajo Windows tako ali tako močno podporo med domačimi uporabniki, Linux le-te nima.

Bo ponoven premik uporabniških podatkov v izključno strežniške sisteme res toplo sprejet med uporabniki? To so vse še vprašanja, na katera bo moral Google odkriti odgovor, preden bo lahko resnično zavzel namizja po svetu.

Bo torej Linux ubit s samim seboj?