Google naročil 60.000 prenosnikov Cr-48

Primož Resman

9. dec 2010 ob 07:27:35

Včeraj smo poročali o predstavitvi Chrome OS in testnega prenosnika, ki je v prvi vrsti namenjen Googlovim zaposlenim. Povedali smo še, da bo Google nekaterim izbrancem v pilotnem projektu omogočil, da bodo kot testni zajčki uporabljali tako prenosnik kot še nedokončan operacijski sistem. Izkazalo se je, da teh testnih zajčkov ne bo tako malo. Google je namreč pri podjetju Inventec naročil vsaj 60.000 prenosnikov, saj so jih toliko že dostavili, povsem možno pa je, da jih bo nekaj še sledilo.

Če to primerjamo z dobrimi 20.000 zaposlenimi hitro vidimo, da bo javni del testiranja mnogo obsežnejši, kot je bilo slutiti iz predstavitve. Po sami predstavitvi je Sundar Pichai, podpredsednik upravljanja z izdelki, Engadgetu odgovoril na nekaj vprašanj, med katerimi je bila možnost uporabe dveh operacijskih sistemov (Windows) na Chrome OS prenosnikih. To možnost je popolnoma zanikal, čeprav bi bilo morda mogoče drug operacijski sistem naložiti na prenosnik Cr-48.

Ta ima namreč možnost administratorskega oz. root dostopa do sistema, ki pa bo popolnoma onemogočen na prodajnih različicah, ki bodo na voljo v prihodnjem letu. Chrome OS bo tako zelo zaprt operacijski sistem, vsaj dokler hekerji ne poskrbijo za odklep vseh funkcij, podobno kot na mobilnih telefonih.