Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

Matej Kovačič

3. jul 2009 ob 15:36:58

25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in zagotavljanjem varnosti.

Vsekakor je zanimivo, da naj bi bilo ob vsej borbi proti pedofiliji, tovrstno preiskovanje mladoletnikov in mladoletnic zakonito v imenu boja proti drogam in varnosti. Prav tako pa tovrstno oprezanje, ki bi ga v drugačnih okoliščinah verjetno označili za skrajno moteno in perverzno, postaja "legitimno" orodje za boj proti terorizmu in kriminalu...