Jacksonova smrt zatresla internet

Matej Huš

26. jun 2009 ob 15:08:26

Kakor lahko preberete kjerkoli na internetu, je včeraj umrl kralj popa Michael Jackson. Na tem mestu je zanimiv predvsem učinek njegove smrti, ki je pošteno zatresla internet in na kolena spravila marsikateri strežnik.

Najprej se je nekoliko zmedel Google, kjer so milijoni ljudi vtipkali termin Michael Jackson. V Googlu so dejali, da je bila včeraj polovica vseh iskalnih terminov v ZDA samo v zvezi Jacksonom. Googlovi strežniki so sprva vse skupaj celo razumeli, kakor da so priče koordiniranemu spamerskemu napadu.

Twitter je prav tako poklenil. Za nekaj časa je bila stran v celoti nedosegljiva, nato pa so vse skupaj le ponovno vzpostavili. Kar četrtina vseh sporočilc je bila posvečena preminulemu pevcu. Priče smo bile največjemu porastu sporočilc od ameriških volitev lani, ki se je kar podvojil. Amazon je v trenutku prodal vse pevčeve CD-je in DVD-je, tako da je dobavni rok novih štirinajstdnevni.

Chicago Tribune poroča, da se je povprečni dostopni čas do spletnih strani takoj po objavi novice povečal s štirih na devet sekund. Težave so imele praktično vse strani z novicami, med njimi ABC, AOL, CBS, CNN, MSNBC in NBC in Yahoo. Tudi na Wikipediji je zavladala zmeda, saj so si prve neuradne informacije o smrti utrle pot v članek o pevčevem življenju že v četrtek. Uporabniki so tako trumoma spreminjali članek, da so kmalu povsem onesposobili Wikipedijine strežnike. Dokončna rešitev je bila šele zaklenitev članka do uradne objave informacije o smrti.