Prihaja Core i9, Core 2 odhaja

Primož Resman

25. jun 2009 ob 12:48:40

Intel se je pred prihodom procesorjev na podnožju LGA-1156 odločil poenotiti imena svojih procesorjev. Imeni Core 2 Duo in Core 2 Quad odhajata (Celeron in Pentium Dual Core očitno ostajata), stari procesorji pa bodo po novem del družine Core i3. Družbo jim bodo delali na Westmere arhitekturi zgrajeni 32 nm dvojedrniki, namenjeni prenosnikom, ki prihajajo konec letošnjega leta. Že znano linijo procesorjev Core i5 bodo sestavljali počasnejši štirijedrni Lynnfield procesorji, ki ne bodo podpirali Hyper Threadinga (in bodo tako računali z le štirimi nitmi naenkrat) in bodo izšli septembra, ter v 32 nm proizvodnem procesu izdelani dvojedrniki Clarkdale. Oboji bodo sedli v podnožje LGA-1156.

Zmogljivejši štirijedrni procesorji Lynnfield s Hyper Threading podporo se bodo po novem pomaknili v družino Core i7, kjer bodo delali družbo že obstoječim štirijedrnikom na podnožju LGA-1366, zraven pa bodo še prenosnikom namenjeni štirijedrniki Clarksfield. V začetku prihodnjega leta prihajajoči šestjedrni procesorji Gulftown bodo dobili svojo družino, jasno, Core i9, katerih izid naj bi bil približno istočasno, kot družini Core i7 namenjenih procesorjev Lynnfield. Šestjedrniki bodo poleg obeh dvojedrnikov tudi zaenkrat edini izdelani v 32 nm proizvodnem procesu.

Cilj Intelove reforme v poimenovanju je zmanjšati zmešnjavo med posameznimi modeli, saj tehnično manj podkovani kupci morda ne bi vedeli, da so procesorji iz Core i5 družine dejansko hitrejši od trenutnih Core 2 Quad oz. Core 2 Duo procesorjev. Uspeh reforme bo pokazal čas.