Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Matej Kovačič

18. jun 2009 ob 11:25:57

Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor imeniku, zato jih oblasti težje odkrijejo in posledično tudi težje blokirajo. Poleg tega Tor od različice 0.2.0.23-rc dalje tudi za poizvedbe v Tor imeniku uporablja šifriranje. Razvijalci omrežja Tor so namreč pred časom odkrili, da nekatere države, med drugim tudi Iran, uporabljajo programsko opremo za nadzor vsebine prometa s pomočjo katere so odkrili in blokirali nešifrirane poizvedbe v glavnem Tor imeniku.

Skupina prostovoljcev je tako postavila spletno stran iran.whyweprotest.net, kjer so objavljene informacije o protestih, povezave na videoposnetke in posnetke iz protestov ter navodila kako zaobiti iransko državno cenzuro. Spletno stran podpira in reklamira tudi znano spletišče The Pirate Bay.

Trenutno sicer obstaja bojazen, da bodo iranske oblasti blokirale ves šifriran promet, zato so v Tor že pričeli vgrajevati mehanizme za skrivanje šifriranega prometa. Podporniki iranskih protestnikov pa pozivajo vse uporabnike interneta, da jim pomagajo tako, da postavijo čim več Tor vhodnih točk, oziroma Tor mostov (po možnosti na vratih 80).

Ali kot poudarjajo protestniki: "Without proxies we have no voice!".