WWDC 2009 - Apple Keynote

Mato Žgajner

8. jun 2009 ob 21:14:22

Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
Predstavitev se je nadaljevala z novo različico desete izdaje Mac OS-a. V uvodu smo bili deležni standardnega pljuvanja po Oknih, kasneje pa so pokazali nekaj vizualnih in uporabniških izboljšav, med katerimi velja omeniti dokončen prehod na 64 bitov, podporo za Microsoft Exchange ter dve funkciji, ki ju bodo veseli predvsem razvijalci.

OpenCL bo omogočil enostavno uporabo GPGPU (do sedaj je bilo to možno samo na določenih nVidiinih karticah s pomočjo C for CUDA), Grand Central Dispatch pa bo skrbel za učinkovitejše upravljanje z nitmi. Seveda so novosti najprej izkoristili doma, tako da lahko pričakujemo izboljšano delovanje sistemskih aplikacij.

Za razliko od prehoda s Tigra na Leoparda je Apple tokrat ne ravno ogromno število posodobitev pospremil z zelo primerno ceno - za prehod na desetinko višjo različico bo namreč treba odšteti samo 30 dolarjev.
Naslednji je bil na vrsti operacijski sistem telefona iPhone, ki je prilezel že do verzije 3.0. Apple je končno prisluhnil kritikam uporabnikov in implementiral nekaj od izida naprave manjkajočih standardnih funkcij: povsod dosegljivo tipkovnico v ležečem položaju, kopipejst, podporo sporočilom MMS in deljenje internetne povezave z osebnim računalnikom.

Med drugim je novo tudi iskanje po celotnem telefonu (iz OS X-a znani Spotlight), možnost nakupa in prenosa vsebin z iTunes Storea preko 3G omrežja, podpora HTML 5, funkcija Find My iPhone (lociranje izgubljenega telefona in brisanje njegove vsebine na daljavo, na voljo samo uporabnikom Mobile Me) ter obilica izboljšav za razvijalce. Kot ponavadi bo posodobitev programske opreme za lastnike iPhoneov brezplačna, uporabniki iPodov Touch bodo zanjo odšteli 10 dolarjev, obojim pa bo na voljo 17. junija.

Poleg gostitelja konference so svoje izdelke predstavili tudi zunanji razvijalci aplikacij za iPhone. Med vsemi bi veljalo omeniti predvsem TomTom in njihovo potovalno navigacijo (dosedaj je Apple takšne izdelke namreč prepovedoval).
Predstavitev se je zaključila z manjšo strojno posodobitvijo iPhonea, ki po novem podpira HSDPA, ima vgrajen izboljšan fotoaparat, možnost snemanja videa, nadzor s pomočjo govora in še nekaj malenkosti. Novinec se imenuje iPhone 3GS in bo stal $200 (16 GB) oz. $300 (32 GB), skopuhi bodo lahko za bolj ugodnih $100 nabavili stari model iPhonea 3G z 8 gigabajti pomnilnika.

Do konca julija naj bi bil na voljo v večini sveta, pokritega z mobilnimi omrežji, a Slovenija je žal izvzeta. Če želite novo igračko, se boste tako morali podati v Slonokoščeno obalo, Niger, na Madagaskar ali kako podobno državo, katere letni BDP na prebivalca je nižji od naše povprečne mesečne plače.