Bing zasenčil Yahoo

Matej Huš

7. jun 2009 ob 12:51:52

Microsoft si boljšega začetka delovanja svojega iskalnika Bing skoraj ni mogel želeti, saj je že v prvih dneh obratovanja navdušil mnogo uporabnikov. Če gre verjeti analitikom iz podjeta StatCounter, je Bing v kratkem času dosegel zavidljiv 16,3-odstotni tržni delež, s čimer je krepko povozil po novem tretjeuvrščeni Yahoo, ki ima še vedno deset odstotkov. Google ostaja neulovljiv s tričetrtinskim deležem.

Pri Net Applications so izmerili, da je Bing v prvih urah po zagonu pridobil šestodstotni delež, s čimer se je zelo približal Yahooju. Sicer so naračunali, da na deleža Googla in Yahooja ni vplival, je pa takoj prevzel vse uporabnike prejšnjih Live Searcha in MSN Searcha. Kakorkoli že, očitno se je Microsoftu naložba v višini 80 do 100 milijonov dolarjev, ki so jo vložili v promocijo novega iskalnika, izplačala.

Si je pa Microsoft privoščil nekaj zanimivih potez, s katerimi želi zadržati visok delež tudi v konzervativnejših državah. V Indiji, na primer, iskanje termina sex vrne prazno stran. Namesto prikaza zadetkov nas iskalnik opozori, da bodo rezultati lahko opolzki, kar je razumljivo, a nato ne ponudi možnosti Dovolj sem star, vseeno prikaži rezultate, ampak nas mrtvohladno obvesti, da naj iščemo pod drugo ključno besedo.