AMD profitabilen do konca leta?

Matej Huš

21. maj 2009 ob 06:49:38

Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa kakšnih posebnih učinkov ne pričakuje. Prav tako je zanikal navedbe, da bi se AMD še dodatno pogajal o finančnih injekcijah z Abu Dhabijem, koder so že solastniki Globalfoundries. Tudi prestrukturiranje in odpuščanje sta končana, kažeta pa že prvi rezultate, saj so izračunali, da bi poslovali s pozitivno ničlo ob prihodkih v višini 5,5 milijard dolarjev letno. Prej je ta meja znašala osem milijard.