Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Matej Huš

12. maj 2009 ob 21:56:00

ICANN je bil ustanovljen leta 1998 in od takrat skrbi za harmonijo na področju vrhnjih domen na spletu. Do danes je ostal pod ameriškim pokroviteljstvom, prejšnji teden pa je evropska komisarka Viviane Reding glasno pozvala ZDA, naj spustijo ICANN iz svojih krempljev. O supranacionalnosti nacionalnosti ICANN-a in uvajanju domen z neangleškimi črkami je tekla beseda v intervjuju s Paulom Twomeyjem, ki sedi za krmilom že šesto leto in bo letos ta položaj zapustil.

Kot pravi Twomey, uvedba G12 po zamislih Redingove ni potrebna, bi pa se moral ICANN osamosvojiti. Dejal je, da lahko že v prvi četrtini prihodnjega leta pričakujemo vrhnje domene v različnih jezikih in pisavah, tako da bomo dobili cel kup domen v kitajskih pismenkah, grških črkah, cirilici, korejskem hangulu itn. Beseda je tekla tudi o širitvi bazena vrhnjih domen, tako da se kmalu nadejamo .paris, .berlin in podobnih.

Twomey spremembe, ki se obetajo, primerja z gradnjo 15-nadstropne stolpnice, ki ima le rdeče opeke, sedaj pa želimo te izruvati in zamenjati z barvitimi, ne da prekinili delovanje kompleksa. Kot pravi, uporaba nelatinskih črk v domenah ne bi smela predstavljati problemov za uporabnike brez ustreznih naborov na svojih tipkovnicah, saj bo stran s kitajskim naslovom verjetno namenjena lokalno Kitajcem. Podjetja, ki bodo želela globalnost, bodo že registrirala ustrezne globalne domene v latinici. Govoril je tudi o upravičenosti registracije posameznih domen, saj verjetno ne bo mogel kar vsakdo registrirati domene .sanfrancisco. Kdo točno bo presojal o upravičenosti, bo še predmet žgočih debat. Dejstvo pa je, da se bo število vrhnjih domen zelo povečalo. Vsekakor zelo zanimivo branje.