Google in proizvajalci toženi zaradi Androida

Matej Huš

3. maj 2009 ob 10:38:26

V zadnjem času je zelo popularno registrirati tak ali drugačen patent ali pa zgolj blagovno znamko in potem poskušati izsiliti od podjetij, ki stvar dejansko prenesejo v prakso, kakšen milijon dolarjev. Tokrat so na tapeti Google in še 47 drugi podjetij, ki so kdaj izustila besedo Android.

Google je z imenom Android poimenoval svoj odprtokodni, na Linuxu zgrajeni operacijski sistem, ki poganja mobilne telefone in druge miniaturne prenosne naprave. Oktobra 2007 so poskušali registrirati Android kot blagovno znamko, a so njihovo vlogo februarja 2008 zavrnili. Razlog je Erich Specht, razvijalec programske opreme za Village of Palatine v Illionisu, ki je prej ustanovil podjetje Android Data in leta 2002 registriral blagovno znamko Android.

Google se je seveda avgusta 2008 pritožil, saj takrat Android Data ni obstajal že več kot štiri leta, a jih je patentni urad zavrnil. Google je novembra še enkat poskusil in zahteval začasno ukinitev stare blagovne znamke Android Data, dokler ne bi natančno razrešili situacije. Patentni urad jim je ugodil.

Sprecht je ta teden vložil smelo tožbo, v kateri na 71 straneh poleg Googla napada še podjetja, kot so Intel, Nvidia, T-Mobile, Samsung in mnoga druga. Kot pravi, je zadeva jasna, saj naj bi Google najprej ukradel ime in šele nato začel postavljati vprašanja. Sprecht zahteva prepoved uporabe imena Android in dva milijona dolarjev odškodnine od vsake tožene stranke. Ker je dejansko ime registriral mnogo pred Googlovo uporabo, njegov primer ni popolnoma iz trte izvit, tako da se utegne pripetiti kakšna mastna poravnava. Klik!