V Kiberpipo

KatjaGucek

20. apr 2009 ob 09:40:04

Kako razviti zelo kompleksen IS brez vrstice kode? Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Štefan Furlan predstavil paradigmo razvoja kompleksnih informacijskih sistemov s pomočjo t.i. sistemov za upravljanje poslovnih pravil (BRMS, Business Rule Management System). Gre za pristop oblikovanja nivoja poslovne logike informacijskega sistema na ta način, da se vsa poslovna logika zapiše v obliki poslovnih pravil, ki so shranjena v posebnem repozitoriju. Ta sistem zagotavlja poslovnim uporabnikom uporabniški vmesnik, preko katerega lahko vnašajo in urejajo poslovno logiko sistema in funkcionalnosti testiranja poslovne logike. Poleg tega BRMS zagotavlja učinkovito izvajalno okolje za izvajanje/poganjanje poslovne logike. O čem bo govora, si lahko preberete tukaj.

Živimo v času, ko je težko skrbeti za svojo spletno podobo in prisotnost, saj je splet že skoraj poln. Kako učinkovito spremljati novičarske strani, RSS feede, spletne skupnosti, kaj delajo naši prijatelji in kaj pravijo na Twittru? Kako poskrbeti, da vse to ne vzame preveč časa našemu "offline" življenju? Sploh še veste kaj je "offline" življenje? O tem problemu in o možnih rešitvah bo na sredinih Spletnih uricah predaval Mislav Marhonič, spletni razvijalec pri podjetju LiveCLIQ in bivši razvijalec JavaScript knjižnice Prototype, ki vas vabi, da se mu pridružite v razmišljanju.

Na četrtkovi Filmšteki bomo na filmskem platnu gledali risano serijo Superman režiserja David Fleischerja. Ali veste, da se je Superman naučil leteti šele s to čudovito risano serijo iz zlate dobe ameriške animacije? In da se je popularna fraza 'It's a bird. It's a plane. It's Superman!' prijela ravno skozi njo? Serija bratov Fleischer (znana tudi po drugih animacijskih produkcijah tipa Popey) je še vedno ena od najdražjih risanih serijalov vseh časov. Visoka produkcija se kaže skozi fantastično jasno in detajlno animacijo, ki ji veliko risank še danes težko konkurira.

V četrtek se bo odvijal drugi večer v ciklu dogodkov v režiji Luke Prinčiča CROSS/HIBRID, kjer je rdeča nit zvočni dogodek med estetiko, filozofijo ter uprizorljivostjo. Teoretično ozadje za oblikovanje glasbe je odprtokodni program Pure Data, nizko-nivojsko grafično programsko okolje za sintezo in procesiranje avdio signalov v realnem času. S pomočjo dodatnih knjižnic je področje aplikacij razširljivo na video procesiranje, osnovni 3D prostor in več. Na voljo je za operacijske sisteme Linux (največ knjižnic), OSX in Windows. Vabljeni s prenosniki, z mislijo, s PD-jem, z vprašanji in odgovori...


Kiberpipin bienalni mednarodni festival odprtih tehnologij in umetnosti HAIP, ki se je odvijal novembra lani, se iz svojega domačega okolja v prestolnici Slovenije seli po Evropi - odvijal se bo v organizaciji naših partnerskih organizacij - Radia FRO, Time's Up, CIANT in monochrom - in širil svoje permise ob boku drugih mednarodnih festivalov.

Kot vedno vljudno vabljeni v Kiberpipo na Kersnikovi 6 in na obisk Kiberpipinega videoarhiva, kjer boste našli posnetke preteklih predavanj.