Facebook išče 100 milijonov dolarjev

Matej Huš

29. mar 2009 ob 00:15:03

Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se ukvarja s tveganim posojanjem (venture lending), jim 100 milijonov posojil pred meseci ni podaljšal, kar pojasni nenadno gorečo željo po svežih sredstvih. Ker je Facebook zasebno podjetje, mu uradnih finančnih izkazov ni treba objavljati, a ocene so znane. Analitiki predvidevajo, da bodo letos z reklamami, ki so njihov glavni vir prihodkov, zaslužili 230 milijonov dolarjev, kar je za desetino več kot lani. Microsoft je leta 2007 za 240 milijonov dolarjev kupil 1,6-odstotni delež Facebooka, kar je postavilo njihovo tržno kapitalizacijo na 15 milijard dolarjev. Vprašanje je, kolikšno ceno bi Facebook dosegel danes. Tako visoke prav gotovo ne.