Prihaja tarčno oglaševanje na TV

Matej Huš

8. mar 2009 ob 12:22:15

Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval predvajanje svojih oglasov za Cadillaca Escalade v gospodinjstvih z nadpovprečnimi dohodki, medtem ko bodo reklame za pasjo hrano vrteli ljubiteljem štirinožnih kosmatincev, španskogovoreči pa bodo gledali španske oglase.

Podatke o gledalcih je priskrbelo specializirano podjetje Experian, ki jih pridobiva iz javnih evidenc in drugih virov, so zapisali. Cablevision poudarja, da naročniki oglasov ne bodo vedeli, komu se oglasi prikazujejo, temveč le karakteristike gledalcev. Bo pa General Motors lahko Experianu dostavil seznam preteklih strank in naročil, naj reklame kažejo prav njim.

Tak sistem tarčenga oglaševanja že poldrugo leto uporablja sto tisoč gospodinjstev v Brooklynu, sedaj ga bodo razširili na pol milijona, končni cilj pa je 3,1 milijona. Cablevision ljudi posebej ne obvešča o novem načinu oglaševanja, so jim pa poslali zloženke o implementaciji novega sistema, ki so prav tako dostopne tudi na spletu, so dejali. Visible World ni edino podjetje, ki uporablja nov način trženja oglasnega prostora, saj podobno taktiko pripravlja tudi konkurent Invidi.