Matična plošča Asus P6T7 Supercomputer

Primož Resman

6. mar 2009 ob 01:52:30

Še ena izmed mnogih Asusovih plošč, ki pa tokrat ni samo še en model iz množice, saj prinaša, sicer dokaj nišno, a vseeno zelo uporabno lastnost - 7 PCIe x16 rež. Od teh so 4 čistokrvne, povezane s 16 stezami, 3 pa z le osmimi. Namen tega razloži beseda v imenu plošče, Supercomputer. S prihodom DX 10 grafičnih kartic sta tako nVidia kot ATi namreč prešla na Unified Shader arhitekturo, ki ni več uporabna zgolj za izrisovanje 3D slik, temveč je popolnoma sposobna običajnega preračunavanja podatkov. Sprva so GPGPU oz. računanje z grafičnim čipom s pridom izkoristili Folding @ Home in ostali podobni projekti, kjer se uporablja distribucijsko računanje, danes se uporabljajo tudi pri dekodiranju videa, na voljo pa so tudi profesionalne rešitve za računanje z grafičnimi jedri (npr. nVidiin Tesla program).

Uporabnost sedmih (oz. večih) rež se pokaže v primeru, o katerem smo že pisali. Navzven običajen namizni računalnik na nizozemski univerzi je s ceno štiri tisoč evrov prehitel 3 leta starejši in 2,5 milijonov € vreden univerzitetni superračunalnik pri izdelovanju 3D modela iz CT aparata, seveda s pomočjo štirih dvojedrnih grafičnih kartic. Problem se sicer pojavi pri širini teh kartic, saj večina zmogljivejših zasede dve reži, kar naredi na tej plošči kar tri od sedmih neuporabne. Seveda pa ostane opcija uporabe sedmih šibkejših, a obenem tudi cenejših kartic.

Ostale lastnosti so praktično standardne za ploščo z X58 in ICH10R naborom; 7.1 zvočna kartica, gigabitna mrežna kartica, 6 rež za trokanalni pomnilnik, kamor je moč vtakniti do 24 GB DDR3 pomnilnika, 6 SATA in 2 SAS priključka ter ležišče LGA 1366 za Core i7 procesorje, ki se napajajo s pomočjo 16 faznega napajalnega sklopa.