Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Jure Čuhalev

25. feb 2009 ob 00:05:47

Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju CoverFlow pregleda zaznamkov. Seveda tudi FireFoxu niso ostali dolžni in imajo sedajo lastno različico pametne naslovne vrstice.
Tisti s slabšim vidom ali manjšimi zasloni pa bomo veseli novih algoritmov za povečevanje pisave na spletni strani, ki manj deformira samo stran.

Trenutno najboljši brskalnik na trgu si lahko prenesete že danes iz Applove domače strani tako za Mac OS X 10.4 in 10.5 kot tudi za Okna.