Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Matej Kovačič

24. feb 2009 ob 09:23:46

Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza je pokazala, da je pri zmanjšanju kriminala najbolj učinkovito čiščenje fizičnega okolja, pogostejše aretacije zaradi manjših prekrškov imajo manjši učinek, povečanje socialnih storitev pa ni imelo zaznavnega učinka.

Na podlagi izsledkov raziskave so v Bostonu že organizirali posebne enote, ki skrbijo za red in čistočo na desetih območjih s povečano stopnjo kriminala, pričakovati pa je, da bodo izsledke raziskave v kratkem uporabili tudi v drugih (ameriških) mestih.

In sedaj lahko videokamere vržemo v smeti...