Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Matej Huš

14. feb 2009 ob 00:13:08

Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more povzročiti, a je vprašanje, če bo Microsoft tako uspešen kot Apple. Bistvena razlika je v ciljni publiki, ugledu znamke, izdelkih, ki so pri Applu bolj ali manj fiksni, medtem ko lahko Windows namestimo na PC, ki je zadnji krik tehnologije, ali pa poljuben kitajski klump, ter dejstvo, da za distribucijo PC-programja že obstajajo drugi kanali, tudi OEM.