Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Matej Huš

7. feb 2009 ob 10:34:44

Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon L5520, ki ima štiri jedra, 8 MB predpomnilnika, 2,26 GHz hitrosti in potrebuje 60 W.

Že od lani napovedana Tukwila iz družine Itanium, ki naj bi bila prvi procesor z dvema milijardama tranzistorjev in bi morala luč sveta ugledati že lani, pa je žal spet prestavljena. Razlog naj bi bile inženirske izboljšave. Nov datum prihoda je postavljen na sredino letošnjega leta.