Windows spet izgubljal

Matej Huš

3. feb 2009 ob 10:00:38

Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.

Na strani zmagovalcev najdemo Mac OS. Čeprav je bila njegova rast pičle 0,3 odstotne točke, se je na las približal meji desetih odstotkov. V zadnjih treh mesecih je tako pridobil 1,7 odstotne točke. Linux je izgubil zanemarljive 0,02 odstotne točke.