NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Matej Huš

1. feb 2009 ob 01:21:51

Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih bo sicer tujcev v obratih v drugih državah. Večina odvečnih delavcev bo iz oddelkov, ki se ukvarjajo s proizvodnjo čipov, elektronskih komponent in LCD-jev. NEC je celo napovedal, da bo zapustil trg LCD-jev.

Druga odločitev, ki se utegne roditi iz NEC-ovih tegob, pa je zbliževanje s Toshibo. Slednja se je začela resno pogovarjati o združitvi dela svoje proizvodnje s polprevodniškim oddelkom iz NEC-a. Najverjetneje naj bi se Toshibin oddelek za izdelavo čipov oddvojil od podjetja in spojil z NEC-ovo hčerinsko družbo NEC Electronics. Drugi snubec je Fujitsu, s katerim se NEC prav tako pogaja.