Gmail bo deloval tudi brez povezave

Matej Huš

29. jan 2009 ob 00:01:36

Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil napis Offline. S prvim klikom nanj boste na disk pretočili vsebino vašega e-predala, tako da bo Gmail dosegljiv tudi, ko ne boste povezani v internet. Počeli boste lahko vse, razen seveda sprejemali novih sporočil. Nekaj porodnih krčev še ostaja, denimo nezmožnost dodajanja prilog, a Google obljublja, da jih bo kmalu odpravil.

Uporabniki imajo sicer že dolgo časa možnost uporabe klienta za POP3 ali IMAP namesto dostopa iz brskalnika, ki ponuja točno to.