Še nekaj minusov in rdečih številk

Matej Huš

16. jan 2009 ob 09:33:18

Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet milijard dolarjev prevzel Panasonic. Po prevzemu naj bi slednji črtal oddelke, ki poslujejo z izgubo, in se osredotočil na trg tankih TV-sprejemnikov.

Tudi Google bo nekoliko povarčeval, saj bo na cesto poslal 100 ljudi, ki so se doslej ukvarjali predvsem z lovljenjem talentov in zaposlovanjem novih kadrov. Podjetje pravi, da bo Google še vedno zaposloval, a z manjšim tempom, tako da ni več smiselno imeti množice ljudi, ki se ukvarja s tem področjem.

Na koncu omenimo še, da se je v zadnjem četrtletju lanskega leta prvič v šestih letih dogodilo, da se je globalna prodaja računalnikov znižala ali stagnirala. Podatki različnih hiš nekoliko odstopajo, a je vsem skupno, da so v zadnjem lanskem kvartalu prodali manj ali zgolj malenkost več računalnikov, kot v enakem obdobju leto poprej ali pa v četrtletju prej.